Cerpen : PA Dua Bulan Untuk Bos Kekwat! 1

Cerpen : Part 1

"Jadi ke kau pergi esok?" Soal Fakaruddin kepada kembar tak seirasnya, Faisyah.

Faisyah mengangguk laju. "Haruslah jadi, kenapa pula kau tanya?"

Fakaruddin adalah abang yang tua lima minit daripada Faisyah. Selepas kematian ibu dan bapanya, mereka kini menetap di kondominium milik ibu dan bapanya.

Tapi, berbeza pula sekarang. Masing-masing sudah berumur 25 tahun. Haruslah tinggal berasingan, kan? Lagi pula, mereka ini kembar tak seiras. Faisyah tinggal berseorang di sebuah rumah teres dua tingkat, manakala Fakaruddin tinggal di rumah bungalow.

Masing-masing ada housemates sendiri. Jadi, tak perlulah salah seorang daripada mereka risau tentang kembarnya.

"Yelah, kau ambil bidang doktor, tapi nak interview jadi as a PA. Are you sure?" Soal Fakaruddin, keningnya diangkat gaya double jerk.

"Well, sementara cuti ni aku nak jugak bekerja before dah jadi doktor." Faisyah tersenyum, fikirannya melayang memikirkan tentang kerjaya, doktor.

Memang sejak dari kecil lagi, Faisyah memang mahu jadi doktor. Fakaruddin pun sama. Antara Faisyah dan Fakaruddin, tak ada yang beza kecuali muka. Muka berbeza tapi minatnya sama.

"Gila. Kau tak rasa serabut otak ke? Lagipun, cuti ni kita nak tenangkan fikiran bukannya bekerja Miss Faisyah!" Fakaruddin menepuk tangannya ke arah muka Faisyah.

"Itu terpulang kepada minat masing-masing. Kalau nak kerja time cuti, kerjalah. Kalau rasa nak rehatkan otak, duduk tercongok ajelah dekat rumah." Ujar Faisyah.

Wahhh, nampak nekad betul Faisyah kali ini.

"Aku bukan apa, cuti kita cuma 2 months. Aku takut kau stress aje nanti." Fakaruddin mula mengusap rambut adiknya. Manja.

"Don't worry bro. Kau kenal aku bukan sehari dua, kan?" Tangan Faisyah melingkar di pinggang Fakaruddin.

Sejak kecil lagi, Faisyah dan Fakaruddin memang mesra. Perangai mesra mereka terbawa-bawa sampai ke besar. Yalah, mereka kan kembar? Sampai ada orang kata, mereka ini bagaikan pasangan suami isteri. Muka tak sama, haruslah!

"Yalah, I know my sisters well. Dia tu seorang yang gagah perkasa." Ceit, perli ke apa?

"Dah, dah! Pergi tidur. You've to wake up earlier in the morning, tomorrow." Arah Fakaruddin seraya menolak lembut badan Faisyah.

Faisyah mencebik. "Ya baiklah Tuanku!"

*************

'Ya Allah... Berdebarnya...'

Oleh kerana terlalu berdebar, Faisyah tidak dapat melelapkan matanya. Awal-awal sebelum subuh lagi, Faisyah sudah terjaga. Oleh kerana terjaga awal, Faisyah menunaikan solat hajat sementara menunggu subuh.

Teringat kata-kata kembarnya sebelum Faisyah bertolak ke pejabat...

"Dik, jangan lupa baca bismillah dulu! Goodluck!" Ujar Fakaruddin.

"Okay."

"Kalau bos kau handsome, selawat banyak-banyak supaya tak terkedu memanjang."

"O...k...Erk?" Faisyah terus berpaling memandang Fakaruddin yang sedang tersengih.

"Apasal pulak?" Faisyah memukul dada abangnya. Mencebik geram.

"Alah ikut ajelah cakap aku. Jangan lawan cakap abang." Fakaruddin masih lagi dengan sengihnya.

"Ish, merepek!"

Faisyah tersenyum sendiri. Zaman sekarang ni... Bos memang berlambak yang muda, tapi kesemuanya mana nak pandang perempuan biasa macam dia.

Yalah, lelaki zaman sekarang pastinya mahu yang gorgeous, vog gitu. Tapi, Faisyah? Gadis biasa yang memakai baju menutup aurat dan memakai selendang. Nak kata lawa, memang lawa. Muka memang nampak natural tanpa makeup. Tapi, nak ke lelaki zaman sekarang dengan perempuan yang tanpa makeup?

Well, tak semua lelaki sama dalam dunia ni.

"Cik Amalina Faisyah..." Panggil seorang perempuan.

"Ya, saya.." Sahut Faisyah, seraya bangun dari dudukannya.

"Turn awak." Senyum.

"Okay, terima kasih." Ucap Faisyah apabila perempuan itu menunjukkan arah bilik yang bakal menjadi 'bos' kepada Faisyah.

"Not a big deal." Senyum. Wah, memang peramah betul pekerja di sini!

Apabila masuk, Faisyah hanya memerhatikan keadaan sekeliling bilik tersebut. Semuanya tampak mewah dan pastinya... Barang import! Dan matanya terus tertancap pada kerusi yang membelakanginya. Tak lagi dan tak bukan, hm...

'Encik Raykarl...'

"Ehem." Faisyah berdehem, sudah lebih seminit dia di sini. Tapi, tuan bos ini masih lagi duduk membelakanginya.

Serentak itu, Raykarl terus berpaling menghadap Faisyah. Matanya dikecilkan dan mukanya... Wah, garangnya?

"Duduklah, takkan nak interview sambil berdiri?" Sinis. Wah, bos punya sinis!

"Err. Okay." Jawab Faisyah, teragak-agak.

"Ini resume saya." Ucap Faisyah.

Benarlah kata Fakar! Bos aku ini handsome orangnya!

"Okay." Ucap Raykarl. Resume milik Faisyah ditutup apabila sudah diselaknya bagaikan menyelak majalah. Patutnya baca satu-persatu, tapi dia baca punyalah laju!

"Okay?" Blur. Faisyah memang blur apabila berhadapan dengan mamat handsome.

"Diterima." Wah, senangnya nak dapat kerja?!

"Thanks boss!" Ucap Faisyah, gembira. Kalau ikutkan hatinya, mahu sahaja dia lompat di situ.

"Satu je saya nak ingatkan awak." Ujar Raykarl, muka masih lagi masam tanpa senyum.

"Apa?" Soal Faisyah yang masih lagi dengan senyuman, gembira tak terkata beb!

"Sekali awak silap, saya akan pastinya awak kena buang!" Erk! Mati terus senyuman Faisyah.

***************

"Macam mana?" Soalan pertama yang diajukan apabila muka Faisyah yang tiba di rumah.

Bukan nak bagi dia rileks dulu ke... Bagi dia makan atau minum ke.... Sudahlah panas dengan bos barunya ini!

"Ish, serabut!"

"Lah, dah kenapa?" Soal Fakaruddin, tidak mengerti dengan ayat yang baru keluar daripada mulut Faisyah.

"Harap je handsome, tapi hampeh!" Faisyah meluahkan segala kata-kata yang terbuku di hatinya.

Dia masih ingat lagi kata-kata Raykarl sebelum dia pulang.

"Pagi, awak mesti datang on time. Sebelum pukul 8 mesti kena ada. Jangan awak pulak nak jadi bos."

Itu dia boleh terima lagi...

"Dan, apa yang saya tahu... Sebelum saya masuk kerja mesti ada white coffee with cheese cake, HOMEMADE!"

Haaa, yang ini dia tak boleh nak terima! Apa kes ni? Dia kerja sebagai PA bukannya tukang buat kek!

"Tapi bos, saya ni PA bukannya chef." Faisyah tak puas hati.

"Menjawab. Siapa bos?" Gila. Mestilah kau bos! Kang aku jawab, "Saya bos. Kenapa?" Mahu dipancungnya kepala aku ni nanti. Paling kurang pun, kena pecat. Baru 15 minit dapat kerja terus kena buang. Hadoi!

"Encik Raykarl lah bos." Jawab Faisyah, selamba.

"Then, no excuses."

"Oh, one more thing. Surat khabar mesti ada atas meja saya. Dan saya nak surat khabar tu mestinya ada artikel yang munasabah dan tak ada gossip artis."

Dah pula... Mana dia nak dapat surat khabar yang tak ada gossip pasal artis ni? Ada ke? Setahu dia, surat khabar sekarang banyak juga cerita pasal artis. Ahhh, bos aku ini. Ingat dia apa? Dah satu kerja nak fikir surat khabar apa yang sesuai...

Faisyah baru hendak berkata tetapi dipotong oleh Raykarl.

"Dan lagi satu, semua yang saya mintak mesti kena ada atas meja sebelum saya masuk office. Kalau awak lambat, siaplah awak." Ujar Raykarl lagi. Boleh tahan juga dia ni membebel. Penat telinga ni nak menadah nak dengar setiap butir bicara dia.

"Tak payahlah susah-susah Encik Raykarl nak siapkan saya. Saya dah lama si..." 

"Menjawab!" Faisyah terus menekup mulutnya.

"Like seriously?" Fakaruddin ketawa tanpa memikirkan perasaan Faisyah.

Menyesal pula dia membuka cerita dekat Fakaruddin. Asyik kena bahan aje!

"Kau ni gelakkan aku je kan!" Faisyah mencubit peha abangnya.

"Kelakar wehhh. Belum masuk kerja lagi dah kena macam-macam. Nasib kau lah dik, dapat bos kekwat macam tu." Ketawa lagi.

"Sudah-sudahlah tu. Aku cerita ni supaya kau bagi aku nasihat ke apa ke, ini tak." Faisyah bernada merajuk.

"Alololo merajuk pulak adik abang ni..." Sesi bermanja-manja dengan kembar sudah bermula.

"Kau boleh tolong aku kan?" Soal Faisyah, matanya dikerdipkan.

"Apa dia? Anything for you, my dear sister." Tangan Fakaruddin melingkar diatas bahu Faisyah.

"Aku nak buat cheesecake dengan..."

"So? Kau kan pandai buat." Ujar Fakaruddin.

Memang tak dinafikan, Faisyah memang pandai bab memasak dan buat dessert. Mintalah apa sahaja pun, pastinya akan ditunaikan! Dan hasilnya memang sangat memuaskan.

"Bukan tu."

"Dah tu?"

"White coffee tu aku tak tahu nak dapat kat mana," Ujar Faisyah.

"Alahai adikku! Benda tu sekarang ni berlambak dekat supermarket lah sayang oi!" Fakaruddin menolak kepala adiknya. Geram dengan sikap lurus-bendul adiknya itu.

"Memanglah, cuma kau kan tahu bos aku tu kekwat sikit." Apabila teringatkan bosnya, memang sakit dan panas aje hati ini. "Bukan sikit, tapi banyak."

"Haa, memang pun. Tapi kenapa?" Soal Fakaruddin. Pelik.

"Dah nama pun kekwat. Jadi, white coffee dia tu aku takut tak kena dengan tekaknya aje." Ujar Faisyah, yang masih terfikir-fikir tentang permintaan Raykarl.

"Jangan risaulah. Aku yakin, se-kekwat bos kau pun, insyaallah tekak dia tak teruk sangat." Fakaruddin tersengih.

"Oh ya, senang kan. Kau singgah kedai kawan aku, Oldtown White Coffee. Tu kan kedai Capek." Ujar Fakaruddin.

Lah, apa kena dengan aku ni? Kawan sendiri ada kedai kopi pun kau boleh lupa ke?

"Haahlah, macam mana aku boleh lupa Shafiq dah kedai kopi? Wadduh!" Faisyah tersengih.

"Kau memang, memory otak kau tu aku rasa hanya boleh ingat untuk bos kau aje."

"Cis, mana ada! Dan jangan harap! He's not my type. Kekwat!"

"Cakaplah macam tu. Sekali, dia jadi suami kau. Haaaa."

"Jangan haraplah aku nak dia jadi suami aku. Euww yerkk."

****************

"Siap!" Faisyah tersenyum puas.

Di atas meja Raykarl kini ada surat khabar Harian Metro, cheesecake, white cofffee.

Pagi tadi, punyalah awal dia bangun. Seawal jam 5.30 pagi lagi dia sudah siap berpakaian lengkap dan hanya tunggu untuk solat subuh sahaja. Selesai solat subuh, dia terus keluar dari rumah untuk membeli surat khabar dan white coffee.

Oh ya. Pasal white coffee tu pula, semalam lagi Faisyah sudah suruh Capek siapkan kopi putih dan surat khabar. Alang-alang si penjual kopi ni nak beli surat khabar kan, apa salahnya Faisyah tumpang sekaki? Ceh! Biasanya kedai Capek mula beroperasi pada pukul 8 pagi. Tapi disebabkan Faisyah, 7 pagi lagi dah buka. Haiyaaaa!

"Kalau dia komen tak sedap cheesecake ni, memang nak kena hempuk betul." Omel Faisyah, perlahan. Bimbang jika dapat didengari oleh pekerja lain atau lebih tepat lagi, BOSNYA sendiri.

"Awak jampi apa tu? Mulut tu daripada terkumat-kamit." Tegur satu suara. Itu bukan suara asing dan pastinya suara si Mat Kekwat tu! Heh, siapa lagi. Encik Raykarl leww.

"Haah, saya jampi supaya bos saya tak kekwat sangat." Ucap Faisyah. Faisyah menekup mulutnya. Adush! Ayat berani-mati betullah kau ni Faisyah!

"Berani awak kan," Raykarl memandang Faisyah atas bawah. Tanda kurang puas hati.

"Eh, tak! Saya berselawat supaya bos makan kek ni rasa sedap," Cis, apa lagi yang kau merepek Faisyah?!

"Whatever, dah awak boleh keluar."

"Ya, Encik Raykarl." Faisyah akur.

Baru sahaja sampai di pintu, nama Faisyah dipanggil sekali lagi.

"Ya bos?"

"Hm, tak ada apalah."

"Bos, lain kali kalau nak panggil saya tanpa sebab, lebih baik tak payah." Faisyah geram. Sudahlah baru hari pertama bekerja, aku sudah naik bengang macam ni. Hai lahhh, kalau tak kerana cuti, dah lama aku tak memohon kerja.

"Suka hati saya, mulut saya." Sinis.

Faisyah ketawa, ketawa yang dibuat-buat. "Oh, lain kali kalau bos panggil saya, suka hati saya lah ya nak menyahut ke tak. Hmmm..." Faisyah menjeling. Matanya dipandang ke atas gaya ala-ala menyampah.

"Buatlah, kalau awak berani nak kena buang kerja."

"Eh tak, saya gurau je tadi." Ujar Faisyah, gagap. Baru first day kau dah kena ugut. Ish ish ish...

"Tahu pun takut."

"Saya tak takut, cuma saya rasa rugi kalau kena buang kerja awal-awal macam ni."

"Menjawab! Pergi buat kerja."

************

"Boleh sakit jiwa kau tahu tak!"

"Aku dah cakap, cuti ni kita berehat tapi kau degil dik," Haaa, dah guna perkataan 'adik' memang sahlah Fakaruddin ni tengah ambil mood ala-ala abang sejati. Ceh.

"Aku cuma nak cari pengalaman aje." Ujar Faisyah, kemurungan.

"Yalah, pengalaman you and him." Fakaruddin tersengih nakal.

"What do you mean by?" Soal Faisyah kurang mengerti.

"Nothing. Tapi, benci jadi cinta tau dik," Ehhh!!! Apabenda pula ni?

"Apa maksud yang tersirat kau ni? Tolong jangan buat otak aku berpecah boleh tak?" Faisyah mencebik geram. Balik rumah sakit hati, dekat pejabat pun sakit hati.

"Faham-faham kan jelah ayat aku tadi dan renung-renungkan dan selamat beramal," Fakaruddin terus berlalu masuk ke dalam biliknya dan meninggalkan Faisyah keseorangan di ruang tamu.

Seorang suka buat aku bingung, seorang suka buat aku sakit hati, otak, jiwa dan raga. Ergh! !@#$%^&*!

*************

"Sejak bila pandai belek phone memanjang ni?" Tegur Puan Sri Maimun.

"Eh, mummy." Raykarl baru tersedar yang ada mata sedang memerhatikan dia. Segera Iphone 5 nya dimasukkan di dalam poket seluar.

"Bila anak mummy pandai sorok phone ni?" Soal Puan Sri Maimun sekali lagi. Bingung dengan perangai anaknya kali ini.

Sebelum ini, mana pernah nak lekat dengan telefon. Kalau lekat pun, mesti jawab panggilan. Jarang sekali nak tatap phone tu sampai begini lama hingga 5 minit.

"Ish, tak adalah. Tadi kawan mesej." Raykarl cuba berdalih. Hm, mesej Faisyah, kira kawanlah tu kan?

"Ye lah tu. Macam kita tak tahu yang dia tu tak pernah bermesej." Puan Sri Maimun segera menerkap jarang.

"Err, adalah. Mummy je yang tak perasan." Raykal masih mahu berdalih.

"Tak kisahlah Raykarl nak cakap apa pun, tapi cuma je mummy nak tahu."

"Apa mummy?" Soal Raykarl, dia segera mengambil duduk di sebelah mummynya dan berbaring di atas peha Puan Sri Maimun.

"Bila mummy boleh dapat menantu sulong? Awak tu dah 28 tahun dah tau. Bukannya muda lagi, sepatutnya dah boleh dapat 3 orang ada dah." Puan Sri Maimun mengusap lembut anaknya. Manalah nak dapat isteri kalau begini punya manja dengan mummy nya.

"Insyaallah, Mummy." Raykarl tersenyum. Kalau dia cakap belum masanya lagi, kang sampai bila-bila tak ada jodoh. Sebab, kata-kata tu kan doa? Jadi, biarlah dia cakap 'insyaallah'.

"Mummy teringin nak cucu. Nak timang anak sendiri semuanya dah besar gajah," Puan Sri Maimun cuba berseloroh, lawaknya disambut oleh Raykarl.

"Sampai hati mummy cakap anak-anak mummy gajah," Raykarl bernada merajuk.

"Yalah, baby tua." Pecah ketawa anak-beranak di ruang tamu rumahnya.

"Mummy keluar dulu, Raykarl jangan tidur lambat sangat ya nak." Pesan Puan Sri Maimun sebelum beredar keluar daripada bilik Raykarl.

Raykarl cuma tersenyum dan kembali melihat telefonnya.

Punat SEND ditekan. Dan dia tersenyum puas. Senang hati.

*************

"What the..." Faisyah geram.

Gila!!!

Tengah-tengah malam, pukul 11 lebih macam ni baru nak bagitahu? Kenapa tak cakap awal-awal? Mana nak angkut benda tu malam-malam buta macam ni? Aku ni personal assistant dia aje, bukannya chef ataupun bini dia nak pau makanan!

Kut ya pun, bagilah tahu sebelum balik dari pejabat ke, paling kurang pun bagilah tahu semasa kedai belum tutup. Ni dah lambat macam ni, tak ke rushing aku malam buta macam ni?

Sekali lagi Faisyah membaca mesej tersebut.

Tomorrow, I want a carbonara spaghetti. By hook or by crook!
And, one more thing, a mug of roses tea.

Sudahhhh... Mana dia nak cekau barang-barang untuk masak benda-benda alah ni? Ah, bos kau ni kalau minta maggi aje tak boleh ke? Tekak tu melayu sikit tak boleh? Menyusahkan betul!

A mug of roses tea... No, no, no! Mati aku!

Takkan aku nak tanya dekat Capek, "Pek, kau ada roses tea tak?" Memang sahlah tak ada, sebab dia berniaga kopi, bukannya teh!

"Fakaruddinnnnnnnnnnnnnnnnnnn!" Bergema kondominium itu kerana jeritan oleh Faisyah.

"Woi, apahal memekik tengah-tengah malam ni? Kacau daun betul, aku baru je tengah mimpi princess cun tadi." Fakaruddin menggosok matanya yang terasa pedih kerana bangun secara mengejut.

"Kau kira kau punya awek cun, tolonglah aku! Uwaaaa!" Faisyah sudah mahu menangis. Ni semua pasal Raykarl, kalau tak dah lama dia beradu dengan tilam!

"Pediaaaaa." Fakaruddin mengambil tempat di sebelah Faisyah.

"Mamat kekwat tu nak spaghetti carbonara dengan roses tea." Faisyah mula membuka cerita.

Terus pecah ketawa Fakaruddin.

Tangan Faisyah laju menampar kuat bahu abangnya. "Kau apahal gelakkan aku?"

"Saja gelakkan adik aku yang kena buat kerja macam bini si kekwat kau tu." Eiii, kalau bukan kau abang aku, dah lama ditamparnya mulut dengan pipi tu bertalu-talu!

"Kau bukannya nak bagi idea ke apa, ni gelakkan aku. Kurang asam."

"Call lah Capek! Bab spaghetti tu, kau tak reti tengok dapur ke apa? Tadi aku baru beli benda-benda alah tu."

"Lah, apasal tak cakap awal-awal!!!" Marah Faisyah, kalau dia tahu adanya bahan-bahan untuk buat spaghetti untuk si kekwat tu, dah lama dia masuk tidur.

"Perlu ke aku bagitahu? Huh!" Fakaruddin mencebik.

"Wait!"

"Apa lagi?" Fakaruddin baru sahaja mahu beredar mahu masuk ke biliknya untuk sambung tidur dan sambung 'mimpi' yang tergendala tadi. Tetapi ditahan oleh Faisyah.

"Capek jual teh ke?" Soal Faisyah, lurus.

"Bongok sungguh. Capek tu jual kopi, teh, air sirap, air bandung dan segala air lagi. Kau ni dah kenapa? Perniagaan kawan sendiri pun tak tahu ke?" Fakaruddin bengang dengan pertanyaan lurus Faisyah.

"Oh, eh? Baru aku tahu. Thanks abangku!" Laju sahaja kaki Faisyah masuk ke bilik tidur. Ditinggalnya Fakaruddin yang sedang bengang di ruang tamu.

"Ngek punya adik," Fakaruddin tersenyum sendiri. Hai laa, adik aku ni. Kadang-kadang bengap tapi comel.

**************

P/s : Best dok? Hahaha. Jangan lupa untuk baca entri seterusnya, kisah di antara Faisyah dan Raykarl! :)

Comments

Post a Comment

Popular Posts