Nilah rupanya puding roti tu.
Bahan pun simple. Ikut resepi aku, memang simple, pemalas dan kedekut habis. Kalau orang lain adalah jugak letak buah-buahan yang dipotong kecil. Tapi aku senang aje, letak kismis. Btw, resepi akulah sangat kan. Memang semua orang biasanya letak kismis pun. Ahah.
Bahan-bahan untuk puding roti :
- Roti (6-10 keping)
- Telur 3 biji
- Esen vanila
- Gula 5 sudu (Jangan letak penuh sangat dalam satu sudu, agak-agak aje)
- Susu biasa 2 cawan (Maaplah, aku tak tahu berapa sukatan dia, main campak aje, tapi pastikan jangan terlalu banyak jangan terlalu sikit)
- Kismis
Bahan-bahan untuk sos kastard :
- Tepung kastard 2 sudu
- Susu biasa 1 cawan
- Gula 2 sudu
- Esen vanila
Cara-cara :
-Potong @ koyak roti ikut citarasa koranglah nak besar ke kecik lepastu masukkan dalam loyang. Lepastu boleh tabur kismis kalau nak letak. Kalau aku potong kecik senang nak susun lelawa. Haa maklumlah, mak aku cukup cerewet orangnya. Dia mahukan anak daranya menunjukkan presentation yang lelawo. Ikut malas aku, koyak then campak. Simple.
-Ambil mangkuk, masukkan susu 2 cawan, telur 3 biji, esen vanila, gula 5 sudu dan kacau sambil gula larut. Kalau nak hilangkan bau telur, buang pusat (pusat?) telur. Aku pun tak tahu apa namanya, tapi mak aku panggil pusat telur. Alah, yang warna putih macam hinguih hehe. Tak tahu nak describe macam mana.
-Dah habis kacau, terus masukkan ke dalam loyang yang berisi roti tadi. Tekan sikit roti, bagi kesemua roti kena susu. Kalau nak sedap, rendamkan roti dulu. Aku cuma rendam 5 minit. Sebab malas nak tunggu. Pemalaih sungguh aih.
-Hidupkan oven dengan suhu 200 *C dan bakar selama 35-40 minit. Ikut oven aku, lambat sikit. Kekadang lebih daripada sejam. Oven lama katakan, oven pakai api punya. Beselahh.
Untuk kuah kastard pulak,
-Masukkan kastard 2 sudu, susu biasa 1 cawan, gula 2 sudu dan esen vanila ke dalam periuk. Kacau sehingga tepung dah tak berketul, dan gila dah terlarut. Masakkan di atas api yang perlahan. Kacau eh jangan tak kacau nanti berketul tak sedap. Jangan kacau sampai pekat sangat, agak-agak aje.
Lepastu, bolehlah hidangkan. Potong puding masuk dalam piring @ pinggan, kemudian letak aje kuah kastard dekat atasnya. Aku ni jenis orang yang penyabar (kononnyaa) sikit, so puding roti tu aku simpankan dalam peti ais besoknya baru aku makan. Baru sedaaappp makan sesejuk.
Bagaimana melelehnya kuah kastard tu, begitulah melelehnya air liur aku ketika melihat gambar ini. Hamboih. Ayat takmau kalah. Bon appetit. Cewah.
Bonne chance cette recette :) Sekian.
sedapnyaa. teringin nak cuba tapi MALAS. hahahhaha
ReplyDeleteHahaha dedulu pun saya malas jugak, tapi sebab teringin kena jugak buat huhu
Deletewah nampak sedap pudin roti :-)
ReplyDeleteTrylah buat huhu
Deletesedapnya! boleh la try nanti hehe
ReplyDeletesilakan hahahaha
Deletemujurlah bukan peminat puding..hehehe
ReplyDeletekalau tak dah meleleh air liur ceh hahaha
Delete