Resepi Brownies

Assalamualaikum.

This entry should be posted yesterday but I literally don't have a time to edit it a lil bit. Hahahaha, lepas habis pt3, I've tell to my mom that I really wanted to bake takpun memasak sebab dah bosan sangat so she gave me a green light. Nahhh, no need to bebel too much, so let's begin!

This picture was taken by my eldest brother.

The ingredients you should need :
- Chocolate bar 350g(make sure you use yang masakan punya) (hershey's or dark chocolate is better)
- Butter 100g (I used buttercup)
- Sugar (I only used 7 tablespoon) (100 g if you use dark chocolate)
- 3 eggs
- 1 teaspoon of vanilla extract
- 125g flour
-1/2 teaspoon of salt
- Walnut, chocolate chip (If you want to)

So... the first thing we need to do is.

Panaskan oven about 160 degree.

Make sure that the chocolate bar tu dah potong and the butter too senang untuk dicairkan. You can melt it on the oven or double boiler. Lepas dah cair coklat tu, angkat dari periuk dan terus masukkan gula. Mix it well.

After then, masukkan vanilla extract dan kacau seketika. Just a moment after then masukkan telur sebiji kemudian kacau, masuk sebiji lagi kemudian kacau ulang proses yang sama sampai habis 3 biji telur tu. Oh ya, make sure you only use a spatula or something else except MIXER. PLEASE DON'T. AMARAN KERAS. Hahaha.

Masukkan tepung dan garam, kacau sampai sebati but not take it too a long time to mix it. Dah siap tu, masukkan acuan (acuan boleh lapik dengan parchment paper or baking paper tapi tak nak guna pun boleh just make sure yang korang sapu butter sikit) Dah siap letak dalam acuan, masukkan walnut ataupun chocolate chip, kemudian masukkan ke dalam oven.

Biarkan ianya masak about 35 to 40 minutes.

Kalau nak tahu masak ke tidak, cucuk dengan pisau kalau pisau tu bersih ataupun tak ada kesan yang masih belum masak, maknanya your brownies is totally DONE.

So, this is my brownies. (Makan bebanyak mual actually sebab aku tak tahan makan manisan dengan kuantiti yang banyak)

Selamat mencuba guys, goodluck.

Assalamualaikum, calo betei.

Comments

Popular Posts